Dört öğretmen sendikası promosyon güncellenmesinde ortak hareket ediyor!

Adana'da eğitim emekçilerinin ortak talebi olan banka promosyonlarının güncellenmesi konusunda Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen ve Hürriyetçi Eğitim-Sen ortak basın toplantısını bugün Adana Öğretmenevi'nde gerçekleştirdi.

Dört öğretmen sendikası promosyon güncellenmesinde ortak hareket ediyor!

BASIN METNİ

Ülkemizde ve dünyada yaşanan ağır ekonomik krizin etkisini, özellikle başta asgari ücretliler ve kamu çalışanları olmak üzere bütün halkımız, tabir yerindeyse iliklerine kadar hissetmektedir. Ekonomik sorunlar üzerimizde ağır bir yük, sırtımızda büyük bir kamburdur.

TÜİK'in dün açıkladığı resmi rakamlara baktığımızda bile,  Eylül ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 3,08, yıllık yüzde 83,45 oranında artmıştır. Bu rakamların bizlere söylediği şey şudur; başta kamu çalışanları olmak üzere, emeğiyle geçinen bütün sabit gelirliler daha fazla maddi kayıplara uğrayacak, yoksullaşacak ve kemerlerini biraz daha fazla sıkacaktır.

Adana'da 4 öğretmen sendikası promosyon güncellenmesinde ortak hareket ediyor!

Özetle açıklayacak olursak; sermaye kazanıyor, emeğiyle geçinenler kaybediyor! 

Sabit maaş alan eğitim çalışanları olarak bizler de her geçen gün yoksullaşıyoruz, maaşlarımız cebimize girmeden eriyor.  Maddi kayıplarımız yalnızca maaşlarımızda değil, aynı zamanda diğer mali haklarımızda da yaşanmaktadır. Başta promosyon miktarları olmak üzere, eğitim yılına hazırlık ödeneği gibi pek çok kalemde yaşadığımız maddi kayıplar refah seviyemizi her geçen gün daha da düşürmekte, bu durum da maalesef hem özel, hem de iş hayatımıza olumsuz yansımaktadır.

Henüz bu ekonomik kriz yaşanmadan önce yapılan promosyon anlaşmaları o döneme göre rekor miktarlarda olsa da ne yazık ki bugün hiç bir sorunumuzu çözmüyor. Örgütlü olmayan bireysel emeklilerin dahi bugün eğitim çalışanlarından daha fazla promosyon aldığı bir dönemde daha önce yapılan anlaşmaların yaşanan hayat pahalılığına uygun, güncel rakamlarla yeniden revize edilmesi bu gerçekleştirilemediği takdirde feshedilmesi gerekmektedir. 

Bankalar, promosyonları eğitim çalışanlarına bir lütuf olarak görmemelidir. Maaşların artmasıyla birlikte bankaların mevduat getirisi beklenenin çok üzerinde artarken, çalışanların promosyon tutarları azımsanamayacak derecede düşük kalmıştır. Gelinen noktada net bir şekilde ortaya çıktığı gibi kârlarını son bir yıl içinde yüzde 420 arttıran bankalar hakkımızı vermeli, promosyon anlaşmaları enflasyon rakamlarına göre güncellenmelidir. 

Bugün burada bulunan Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-İş, Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim-Sen'in Adana Şube Başkanları olarak daha önce aldığımız karar gereği eğitim çalışanlarımızın sesini duyurmak ve eğitim çalışanlarımızı her hangi bir maddi kayba uğratmadan, promosyonların güncellenmesini sağlamak adına güç birliği yapıyoruz. Bugün promosyon sorunu eğitim emekçilerimizin ortak sorunlarından yalnızca bir tanesidir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki düzeltilmesi gereken alanlar başta olmak üzere eğitim çalışanlarımızın sorunlarını çözme, onları itibarsızlaştıracak konuları bertaraf etme noktasında birlikteliğin önemine inanıyoruz. Adana’da örgütlü diğer sendikaları da birlikte iş yapmaya, eğitim emekçilerinin ortak sorunlarını birlikte çözmeye davet ediyoruz.

Bizler ortak çalışma yapma kararı aldığımız günden bu yana hem İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz hem de ilgili bankanın Şube ve Bölge Müdürleri ile görüşmeler yaptık. İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile yaptığımız görüşmede kendileri bu anlaşmaları feshetmeye hazır olduklarını ifade ettiler. Banka yetkilileri ise kendi yükümlülüklerini yerine getirdiklerini iddia ederek anlaşmanın ancak sözleşme sonunda yenilenebileceğini belirttiler.

Yaptığımız görüşmelerde promosyon sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda hiç bir eğitim çalışanımızın maddi kayba uğramaması ve yükümlülük altına alınmamasını ilke kararı olarak aldık. Çünkü önümüzde farklı illerde yaşanan bazı olumsuz örnekler var.

Biz Adana’da Milli Eğitim Müdürlerinin ve bankaların eğitim çalışanlarını taahhüt altına almasına, eğitim çalışanlarımızın maddi ve manevi anlamda telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşamasına izin vermeyeceğiz.
Bugün bu toplantıda bir kez daha ilan ediyoruz ki; onbinlerce üyeye ulaşan toplam sayımızla, birer Sivil Toplum Kuruluşu ve emek örgütü olarak eğitim çalışanlarımızın aklıyla, cüzdanıyla ve onuruyla adeta dalga geçenlere karşı yeni ve radikal adımlar atmaya hazırız.

Enflasyon oranları baz alınarak yeni bir promosyon anlaşmasına imza atılmaması durumunda bireysel olarak haklarımızı kullanacağız. Bu haklardan en önemlisi kredi kart iptalleri, otomatik ödeme talimat iptalleri, ilgili bankadaki tüm hesaplarımızın kapatılması, başka bir bankadan hesap açma ve ödenen maaşların otomatik talimat ile o bankaya havale edilmesi gibi yöntemler olacaktır.

Bununla birlikte meydanlara inerek eğitim emekçilerinin sesini daha güçlü bir şekilde duyuracağız.
Bir kez daha buradan ilan ediyoruz. Yapılmış olan banka promosyon sözleşmeleri revize edilerek, promosyon tutarları güncel enflasyon oranları baz alınarak artırılmalıdır. Aksi durumda sözleşmelerin feshedilerek yeni sözleşme yapılması talebimizi yineliyor, hepinizi saygıyla selamlıyoruz.

Mehmet Sezer Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı              
Seher Ergin Eğitim-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı 
Emin Erkan Şenol Eğitim-İş 2 Adana 2 Nolu Şube Başkanı 
Hüseyin Kaya Eğitim Sen Adana Şube Başkanı
Ergun Ayyıldız Hürriyetçi Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2022, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

Fatal error: Uncaught phpFastCache\Exceptions\phpFastCacheIOException: Path "/home/prsnlmebn/public_html/cache/personelmeb.net/Files/74/e1" is not writable, please set a chmod 0777 or any writable permission and make sure to make use of an absolute path ! Additional information provided by error_get_last(): mkdir(): Disk quota exceeded in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php line 156 in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php:157 Stack trace: #0 /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Drivers/Files/Driver.php(72): phpFastCache\Drivers\Files\Driver->getFilePath('v5_cache_bdbb89...') #1 /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/CacheItemPoolTrait.php(358): phpFastCache\Drivers\Files\Driver->driverWrite(Object(phpFastCache\Drivers\Files\Item)) #2 /home/prsnlmebn/public_html/index.php(345): phpFas in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php on line 157