ÇOCUKLAR BORÇLANARAK OKUTULUYOR

Aksoy Araştırma’nın anketine göre velilerin yalnızca yüzde 22,7’si çocuklarının eğitim gelirini kendi geliriyle karşılayabiliyor. Velilerin ezici çoğunluğu çocukların eğitim masrafları için kredi kartı, banka kredisi gibi alternatifler yönelerek borçlanmak zorunda kalıyor. Çocukların eğitim masrafı ise binlerce lirayı buluyor.

ÇOCUKLAR BORÇLANARAK OKUTULUYOR

Aksoy Araştırma Şirketi, okul masraflarına ilişkin velilerle anket gerçekleştirdi. Yapılan araştırmaya göre çocuğu eğitim sürecinde bulunan yurttaşların ezici çoğunluğu okul masrafları için borçlanıyor. Velilerin yalnızca yüzde 22,7’si çocuklarının okul giderlerini kendi gelirleri ile karşılayabiliyor. Geri kalanı ancak borçlanma ile bu ek gideri çözebiliyor. Borçlanmaya gitmek zorunda kalanların yüzde 53,8’i kredi kartları ile, yüzde 15,9’u borç alma ile ve yüzde 6,1’i banka kredisi ile harcamaları karşılayabiliyor. 

OKUL MASRAFLARI ORTALAMA 3 bin 113 LİRA

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alan çocuğu bulunan ailelerin tümünün ortalaması alındığında, okula dönüş döneminde 3113 lira ortalama harcama yaptıklarını görüyoruz. 

MASRAFLAR 5 YILDA 4 KAT ARTTI

Okul öncesi eğitimi alan çocuklar kapsam dışı bırakıldığında 2017 yılında ortalama eğitim harcaması 15 milyar lirayken 2022 yılında yapılan harcama ortalama 60 milyar 940 milyon liraya yükseldi. Araştırmaya göre son 5 yılda eğitime yapılan harcama 4 kat arttı. 

‘ÖĞÜNLER AZALTILDI’

Aksoy Araştırma Şirketi sahibi Ertan Aksoy araştırmayı paylaştığı bültende yoksullaşmaya dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: “Alt, orta ve hatta üst gelir gruplarının tamamını etkileyen yoksullaşma giderek trajik bir hal alıyor. Daha birkaç gün önce değerli bir gazeteci arkadaşım ile bir AVM’nin yanından geçerken, o AVM’de çalışan bir gencin yanındaki ile diyaloğuna tanıklık ettik. En yaygın kitap mağazasının çalışanı olan genç, yanındakine artık öğlen yemeğini bıraktığını, bu sayede masraflarını biraz daha düşürdüğünü anlatıyordu. Muhtemeldir ki lisans mezunu olan bu genç, eğitimli bir birey olarak mağazada kitap dizmekle kalmayıp aynı zamanda öğlen yemeklerini atlamak zorunda kalacak bir yoksullukla da baş etmek zorunda kalıyor. Son dönem sıklıkla vurgulamaya çalıştığım gibi, ülkenin en önemli sorunlarından biri nitelikli çalışanların yoksulluğu. Yani nitelikli yoksullar.”

‘ÇOCUKLAR BORÇLANARAK OKUTULUYOR’

Aksoy son olarak şu ifadeleri kullandı: “Ebeveynlerinin çocuğunun okula dönüşünü borçlanarak karşılamaya, eğitimli bireylerinin öğlen yemeğini yemeyerek bütçesini dengelemeye çalıştığı bir toplum yarattı AKP. Bu nedenle hem iktidarı değiştirmeye hem de iktidar değişikliğinin sonrasına dair topluma karşı sorumluluğumuz büyük. Bu büyük sorumluluk karşısında bize düşen, kısır tartışmalara kapılmak değil, insanı merkeze alan bir kapsayıcı ve etkili bir kalkınma sürecini adım adım planlamaktır. Solun temeli vicdandır. Bu bize vicdanımızın emrettiği bir sorumluluktur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER