Öğretmenler bu ay ne kadar ek ders ücreti alacak?

Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte sınıf öğretmenlerinin ve okul öncesi öğretmenlerinin ek ders hesabı, vergi ististası, net ek ders tutarı ve vergi dilimlerine göre ek ders ödemelerinin sözleşmeli, ücretli ve kadrolu öğretmenlere göre nasıl yapılacağı merak ediliyor.

Öğretmenler bu ay ne kadar ek ders ücreti alacak?

Öncelikle vergi istisnası durumu ve ek ders ücretlerinin hazırlanma zamanı ödemelerde değişikliğe sebep oluyor. Bilindiği gibi Asgari Geçim İndiriminin(AGİ) kaldırılması ve çalışanların asgari ücret tutarına kadar olan kısımdan vergi alınmaması uygulamasıyla ek ders ücretlerindeki kafa karışıklığı artmıştı.

Vergi istisnası ilgili ayın ilk gününden son gününe kadar yapılacak ödemelerin tamamını kapsamaktadır. Dolayısıyla örneğin 15 Eylül 2022 tarihinde maaş almış bir öğretmen vergi istisnası hakkını maaşta kullanmış olacağından ek ders ücretinden vergi kesilecektir.

İlgili ayda maaştan önce ek ders ödemesi yapılırsa vergi istisnası ek ders ödemesine yansıyacak, ek ders ücreti brüt ek ders ücreti üzerinden ödenecek(5.500 TL'ye kadar) ve dolayısıyla maaştaki vergi kesintisi daha fazla olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus da ek ders ücretlerinin öğretmenlerin hesabına geçtiği tarih değil, okul veya il/ilçe MEM'ler tarafından tahakkuk ettirildiği tarihtir.

Örneğin Eylül ayı ek ders ücretleri Eylül ayı bitmeden yapılır ve ödemesi de örneğin Ekim ayının 5'inde yapılırsa ödeme tarihi değil tahakkuk tarihi önem arz eder.

Nöbet görevi olan kadrolu ve sözleşmeli sınıf ve okul öncesi öğretmenlerinin ek ders ücreti hak ettikleri haftalık ders sayısı 20'dir. Ücretli öğretmenlerinki ise 36'dır. Buna göre ilgili öğretmenlerin 1 aylık ek ders ücretleri şöyledir:

Öğretmenler bu ay ne kadar ek ders ücreti alacak?

*Hesaplamalarda 2022 yılı Temmuz - Aralık verileri kullanılmıştır.

*1 ay 4 tam hafta üzerinden hesaplanmıştır.

*(VARSA) Sınav görevi, Destek Eğitim Odası görevi, İYEP görevi, egzersiz görevi gibi ek ders ücretine tabi diğer ödemeler ayrıca hesaplanmalıdır.Kaynak: ogretmenmeb.com

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2022, 15:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER