Öğretmenlerin 2023 Ocak Maaşı Ne Kadar Olacak?

2023 Ocak-Haziran dönemini kapsayacak zam oranı ne olacak? Öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen maaşları ne kadar olacak? Öğretmenlere refah payı, seyyanen zam verilecek mi?

Öğretmenlerin 2023 Ocak Maaşı Ne Kadar Olacak?

Öğretmenlerin 2023 Ocak Maaşı Ne Kadar Olacak? 2022 yılının son haftalarına girdiğimiz şu günlerde tüm kamu personelinin gözü kulağı 2023 yılı Ocak ayında verilecek zam oranında. Son yıllarda alım gücü oldukça düşen öğretmenler de Ocak zammını merakla bekliyor. 2023te öğretmenlere ne kadar zam verilecek? Uzman öğretmen ve başöğretmen maaşları ne kadar olacak? Seyyanen zam yapılacak mı? Refah payı verilecek mi? gibi sorular gündeme oturmuş durumda.

Bilindiği üzere öğretmenlere yapılacak zam toplu sözleşmelerde ve TÜİKin açıkladığı enflasyon rakamlarına göre belirlenmektedir. 6. Dönem Toplu Sözleşmeye göre öğretmenlerin 2023 yılı Ocak-Haziran dönemi zam oranı %8 ve enflasyon farkı olarak kararlaştırılmıştı. TÜİK, Kasım ve Aralık aylarına ait TÜFE verilerini açıkladıktan sonra da toplu sözleşmede kararlaştırıldığı üzere net rakamlar belli olacak.

Merkez Bankası(MB), Piyasa Katılımcıları Anketini her ay yayımlamaktadır. Daha önce yapılan ve yayımlanan anketlere bakıldığında Merkez Bankasının anketleri ile TÜİK verilerinin büyük oranda uyuştuğu görülmektedir. Dolayısıyla Ocak ayında oluşacak zam şöyledir:

AYVERİAYLIK ENFLASYONKÜMÜLATİF ENFLASYON
TEMMUZTÜİK%2,37%2,37
AĞUSTOSTÜİK%1,46%3,86
EYLÜLTÜİK%3,08%7,06
EKİMTÜİK%3,54%10,85
KASIMMB%3,05*%14,23*
ARALIKMB%2,91*%17,55*

*Merkez Bankası(MB) verileri Piyasa Katılımcıları Anketinden alınmıştır.

Tabloda da görüldüğü üzere Temmuz ayından 2022 yılı sonuna kadar altı aylık oluşacak enflasyon yaklaşık %17,55 olarak değerlendirilmektedir. 2022 yılı Temmuz ayında yapılan %7 ve enflasyon farkından dolayı 2023 yılı Ocak ayı için yaklaşık %10 enflasyon farkı ve %8lik zam ile birlikte toplam zam oranının %18 civarında olacağı öngörülmektedir.

SEÇİMDEN ÖNCE SON ZAM

2023 Ocak döneminde yapılacak zam bilindiği üzere 2023 Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinden önceki son zam dönemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla toplu sözleşme üzerine seyyanen zam, refah payı, taban aylıkta artış gibi ödemelerin ilave olarak artırılacağı iddia edilmektedir.

REFAH PAYI MI, SEYYANEN ZAM MI?

Geçtiğimiz günlerde medyada çıkan bazı haberlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın memur zammı için talimat verdiği ve Ocak ayında %5 ile %10 arasında bir refah payı eklemesi yapılacağı iddia edildi. Haber henüz yalanlanmadı ve refah payı eklenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ÖĞRETMENLERİN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Zam miktarı, enflasyon farkı ve %7,5 oranında bir refah payı eklenmesi durumunda öğretmenlerin maaşı yaklaşık %25 oranında artacak. Dolayısıyla ortalama öğretmen maaşı yaklaşık 12 bin 600 liraya, uzman öğretmen maaşı yaklaşık 15 bin 500 liraya, başöğretmen maaşı da yaklaşık 18 bin 100 liraya kadar çıkabilecek.

ÖĞRETMENLER MEMNUN DEĞİL

Özellikle koronavirüs salgınıyla birlikte artan ve hala yüksek düzeyde seyreden enflasyon sebebiyle öğretmenler de alım güçlerinin düştüğünü, maaşlara ciddi oranda iyileştirme yapılması gerektiğini söylüyor. Öğretmenlerin beklentileri ise enflasyonun önünün bir an önce kesilmesi ve yeni yılda en az %100 zam yapılması yönünde. Yapılacak %25-30 civarındaki bir artışın genel memnuniyetsizliği artıracağı görüşü hakim.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER