2022 ALES/3 başvuru tarihleri belli oldu mu? ALES başvuru ücreti ne kadar? ALES/3 başvuru sayfası

2022 ALES/2 başvuru kılavuzu ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet sitesinde yayınlandı. Yılda üç kez yapılan ve akademik alanda kariyer yapmak isteyen adayların katılım sağladığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) 2022 yılı için üçüncüsü kasım ayında düzenlenecek. İşte, 2022 ALES/3 başvuru ücreti...

2022 ALES/3 başvuru tarihleri belli oldu mu? ALES başvuru ücreti ne kadar? ALES/3 başvuru sayfası

2022 ALES/3 başvuru sayfası açıldı. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, eğitim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için adaylar hazırlıklarını tamamladı. ALES'te başarılı olan adaylar, akademik personel kadrosuna atanabilecek.

2022 ALES/3 BAŞVURULARI BAŞLADI MI?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/3) başvuruları 30 Eylül-10 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak.

ALES/3 başvuruları ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) mobil uygulamasından alınacak.

2022 ALES/3 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

ALES/3 başvuruları 10 Ekim 2022 tarihinde sona erecek, ücret ödeme için ise son gün 11 Ekim olacak.

Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İşlemler'de yer alan 'Ödemeler' alanından kredi kartı/banka kartı ile yatıracaklar.

Sınav ücreti ise 185 TL olarak belirlendi.

2022 ALES/3 NE ZAMAN, SAAT KAÇTA, HANGİ GÜN?

ÖSYM sınav takvimine göre, ALES/3 sınavı 20 Kasım 2022 Pazar günü gerçekleşecek.

ALES/3 sınav sonuçları ise 9 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Lisansüstü öğrenim görmek isteyen yada akademik kariyer planlaması yapan adayların katılım sağladığı ALES sınavın sonuçları, açıklandığı günden sonra 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adaylar için düzenleniyor.

Doktora başvuruları için de ALES'e girilmesi gerekiyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurt dışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.

İyi bir ALES puanına sahip olmak, yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar. Çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az yüzde 50'lik bir paya sahip.

Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanır fakat bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar.

ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

ALES/3 BAŞVURU KILAVUZU

ALES/3 BAŞVURU EKRANI ÖSYM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER